Qualcomm tek što je kreirao prvi svijetski 10nm čipset uz pomoć Samsunga (Snapdragon 835), TSMC je najavio rad na 7nm čipovima, a Intel je sada potvrdio sopstveni 10nm procesor koji će se ipak pojaviti tokom 2017. godine uprkos odlaganjima.

Intelova osma generacija 10nm Cannon Lake procesora je originalno planirana za 2016. godinu, ali je ovo odloženo nakon što je Intel naišao na probleme sa smanjenjem tranzistora na čipu. Intel je upravo objavio svoju sedmu generaciju Kaby Lake CPU-ova, što je mnoge navelo da pomisle da će Cannon Lake biti odložen za 2018. godinu. Međutim, Intel je razjasnio ovu situaciju.

Tokom CES 2017 sajma, CEO Intela Brajan Krzanič je demonstrirao prototip 2-u-1 uređaja, koji koristi osmu generaciju 10nm Cannon Lake CPU-a. "Za one koji su se pitali da li je Murov zakon (Moore's Law) i dalje živ, te da li će se 10nm pojaviti, odgovor je apsolutno da", istaknuto je tokom sajma.

Možemo očelivati isporuku 10nm Cannon Lake CPU-ova tokom 2017. godine, koji će se naći u manjim mobilnim uređajima i laptopovima.