AMD je danas objavio dostupnost svojih novih Bristol Ridge procesora za desktop, koji će ove jeseni stići prvo na HP i Lenovo računare. Nova linija čipova nudi bolje performanse, niže temperature, nižu potrošnju i namenjeni su masovnom tržištu.

AMD tvrdi da kompanijini novi čipovi donose poboljšane performanse u domenu grafike, u poređenju sa ekvivalentnim modelima koje nudi Intel, a sve po nižoj cijeni. Kompanija takođe pominje i da novi procesori podržavaju 4K Ultra HD media formate i kodeke, kao i Microsoftovu DirectX 12 platformu.

PC entuzijastima Bristol Ridge čipovi vjerovatno neće previše odgovarati, s obzirom na to da su bazirani na Carrizo Arhitekturi i 28nm procesu proizvodnje. Njima će više odgovarati dolazeći Zen-bazirani procesori (Summit Ridge), koji se očekuju do kraja godine. Običnim korisnicima će povećanje performansi od 20 procenata u odnosu na prethodnu generaciju, biti sasvim odgovarajuće.

AMD je objavio i novi AM4 socket, kao i B350 čipset koji stiže uz ovo podnožje. Novo podnožje objedinjuje kompatibilnost između sedme generacije AMD A-Series procesora i dolazećih Summit Ridge procesora. AM4 platforme imaju podršku za DDR4 memoriju, podršku za I/O i periferije naredne generacije, uključujući PCIe Gen 3, USB 3.1 Gen 2, NVMe i SATA Express.